Student Jens
In deze student story staat Jens centraal, die als coördinator van de jongerenraad een bijbaan met impact heeft.

Werken voor de jongerenraad
Veel studenten hebben een bijbaan om wat bij te verdienen, maar sommige bijbanen gaan verder dan dat. Zo ook voor Jens Hofman, coördinator van de jongerenraad in de gemeente Apeldoorn. Naast zijn studie Ruimtelijke Ordening en Planologie zet hij zich vijftien uur per week in om jongeren een stem te geven in het gemeentebeleid. In deze rol begeleidt hij de jongerenraad, faciliteert bijeenkomsten en werkt aan diverse projecten rondom jeugdparticipatie.
Zijn reis binnen de jongerenraad begon met een oproep op LinkedIn. “De inschrijfperiode was geopend en mijn interesse werd meteen gewekt. Ik wilde Apeldoorn verbeteren en jongeren een stem geven.” Jens begon als lid en was ruim tweeënhalf jaar actief voordat hij de overstap maakte naar een medewerker functie. “Na even nadenken besefte ik dat dit de ideale functie was om te combineren met mijn studie. Ik vind het fantastisch om te kijken hoe we jongeren een rol kunnen geven en hun stem kunnen laten horen.” Na een sollicitatieperiode werd Jens aangenomen en sindsdien speelt hij een belangrijke rol in het begeleiden van de jongerenraad.
Een stem voor jongeren in gemeentelijk beleid
In de jongerenraad werken jongeren samen zonder een traditioneel bestuur; iedereen is gelijk. Hun belangrijkste doel? Jongeren betrekken bij de toekomst van Apeldoorn. “We willen dat jongeren meedenken over belangrijke thema’s zoals mobiliteit, duurzaamheid en ruimtelijke ordening. Maar ook maatschappelijke onderwerpen zoals jeugdzorg en veilig thuis komen aan bod.” Jens en zijn collega werken samen met ambtenaren en maatschappelijke organisaties om ervoor te zorgen dat jongeren een echte invloed hebben op gemeentelijke beslissingen.
"In de lokale politiek maak je direct verschil in je eigen leefomgeving".
Persoonlijke en professionele groei
Werken in de jongerenraad biedt niet alleen de kans om impact te maken, maar ook om waardevolle vaardigheden op te bouwen. “Ik heb hier zoveel geleerd op het gebied van begeleiding, contact met stakeholders en hoe politieke besluitvorming werkt. Het feit dat ik binnen een overheidsorganisatie werk, geeft mij veel inzichten die ik later in mijn carrière kan gebruiken.” Naast de grotere beleidsvraagstukken houdt Jens zich bezig met kleinere projecten die een directe impact hebben op jongeren. “Zo organiseren we de uitreiking van jeugdlintjes – een erkenning voor jongeren die iets goeds hebben gedaan. Daarnaast geven we politieke workshops voor basisscholen en middelbare scholen. In samenwerking met maatschappijleer lessen leggen we uit hoe gemeentelijke politiek werkt en waarom het belangrijk is om betrokken te zijn.”